- Ana Sayfa >
- Zeplin Blog>
- Diferansiyel Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Diferansiyel Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Bir aksta bulunan iki teker arasında devir dengesi diferansiyel tarafından sağlanır. Araçların yollara daha uyumlu hale gelmesinde modern teknolojiler devreye girmiş ve hızlı çözümler üretmiştir. Aracın hareketi esnasında bazen her teker aynı mesafeyi kat etmez. Özellikle araç dönerken bu durum daha net görülür. İç tekerler daha az mesafe kat ederken dış tekerler daha fazla yol alır. Hareket halinde olan aracın teker dengeleri diferansiyel sayesinde karşılanır. Kilit parça ve önemli dişlilere ev sahipliği yapan bir kutu iler araçların daha güvenli şekilde yolculuk yapması söz konusu olur. Dengeli ve düzenli şekilde gerçekleşen teker dönüş hareketleri araçların daha randımanlı şekilde yol almasını sağlar.
Diferansiyel Ne İşe Yarar?
Diferansiyel tekerlerin belli bir düzen içinde hareketini destekler. Dört tekeri direkt olarak bir metal yapıya monte ederseniz, harekete bağlı olarak tekerlerin çok çabuk aşındığını görebilirsiniz. Eğer bir araçta diferansiyel olmazsa o zaman teker hareket düzenini yakalamak imkânsız hale gelir. Her bir tekerin en uygun şekilde hareketini sağlayan sistem araçlar için ulaşım güvenliği imkânı yaratır. Burada çok gerekli olarak kendini gösteren parça, doğru yağ desteği ile daha sağlam ve kullanışlı hale gelir.
Sürekli olarak hareket halinde olan parçaların yağlanması önelmiş bir zorunluluktur. Sürtünme ve ısınmanın yarattığı etki ile diferansiyel içinde yer alan parça ve dişlilerin zarar görmesi söz konusu olur. En ufak bir kırık oluşursa kısa zamanda bu durum pek çok parçanın zarar görmesine neden olabilir.
Diferansiyelin Görevleri
Diferansiyelin görevleri içinde en çok öne çıkan konu hareket halinde olan araçların düzenli, şekilde ilerlemesidir. Virajlı yollarda dışta kalan teker ve içte kalan teker farklı şekilde hareket etmelidir. Tekerlerin yönü ve devir sayısı tamamen farklı olarak ortaya çıkar. Diferansiyel sayesinde bu denge tutturulur ve araçlar sarsılmadan viraja girip çıkabilir. Virajlar araçların savrulmasına neden olur. Düzenli dönüş ve denge etkisi sağlayan diferansiyel bu olumsuz durumun önüne geçer.
Diferansiyel olmasa içte ve dışta kalan tekerlerin devir sayısı aynı olurdu. Yol tutuşu zorlaşır ve lastikler daha savruk bir noktaya gelirdi. Bu durumda çok sayıda kazanın kaçınılmaz olacağını söylemek mümkün olurdu. Otomotiv teknolojisinin en güvenilir unsurlarından biri olan diferansiyel araç tekerlerinin zorlu yol şartlarına uygun hale getirir. Alınan mesafe ve dönüş açıları uygun hale gelirken tekerler anormal aşınmaz ve aracın yol tutuşu daha sağlıklı hale gelir.
Diferansiyel Pinyon Contası Nedir?
Diferansiyel sayesinde araçta bulunan tekerlerin entegre ve doğru şekilde hareket etmesi sağlanır. Kompleks bir yapıya sahip olan diferansiyel, tasarımı ve sistemi ile araçların dengeli ulaşımına destek sağlar. Her bir parçanın çok sağlıklı ve güvenilir olduğunu da ilave etmek gerekir. Diferansiyelin kusursuz olarak çalışması için bu sisteme bağlı olan parçaların sağlam ve güvenilir olması gerekir.
Tahrik mili bağlantısı diferansiyel sisteminin ön kısmında bulunur. Diferansiyel pinyon olarak adlandırılan bu alan sistem içinde önemli bir görevi yerine getirir. Bu bölgede yağ sızıntısını önlemek ve sistemin en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için conta kullanılır. Özellikle metal yapıların, arada bulunan bir conta ile daha sağlıklı bir bağlantı oluşturması mümkün olmaktadır.
Diferansiyel Çeşitleri
Diferansiyeller çok çeşitlidir ve aralarında bazı yapısal farklar bulunur. Araç modelleri birbirinden farklı olduğu gibi bu değişkenlik diferansiyel çeşitleri arasında da görülür. Genel anlamda bilinen diferansiyel modelleri:
· Kilitli diferansiyel tipi
· Elektronik kontrollü diferansiyel tipi
· Sınırlı kaymalı diferansiyel tipi
· Dinamik torklu diferansiyel tipi şeklinde kendini gösterir.
Yapısal olarak ve işlevsel açıdan tamamen farklı olan diferansiyel modelleri otomotiv sektörünün araçlara tedarik ettiği ürün çeşitliliğini ortaya koymuştur. Diferansiyeller araçların yapısına ve özelliklerine göre tasarlanmış ve üretilmiş sistemlerdir. Araçların daha iyi yol tutuşu ve güvenli ulaşımı bu sistemle mümkün olmuştur.
Kilitli Diferansiyel Tipi
Kilitli diferansiyel tipi sağ ve sol tekerlerin aynı anda ve aynı açı ile dönmesine izin veren bir modeldir. Tekerlerin yön ve açılarında farklılık olmaz. Bazı durumlarda tekerlerde aşınma ve sürtünmeler ortaya çıkabilir. Aynı anda ve aynı açıyla dönüş imkânı veren bu diferansiyel türü daha az konforlu bir model olarak bilinir.
Elektronik Kontrollü Diferansiyel Tipi
Elektronik kontrollü diferansiyel tipi elektronik bir sistem tarafından yönetilir. Dönme hızı ve açının yanı sıra devir belirlemede gelişmiş teknolojinin yardımından istifade edilir. Diferansiyel modelleri arasında gelişmiş bir tasarım olarak kendini gösterir. İyi bir kontrol mekanizması tarafından kontrol edilen bu modeli güvenilir ve oldukça sağlıklı bir modeldir. Aracın kontrolünün her zaman sürücüde olması bu kaliteli modelle sağlanır. Tekerler belli bir merkezden yönetildiği için kaza riski düşer. Ayrıca kullanım konforunda yükselme görülür.
Sınırlı Kaymalı Diferansiyel Tipi
Sınırlı kaymalı diferansiyel tipi (LSD) tekerler arasında hız farkı oluşumuna izin verir. Buna rağmen tekerler arasında oluşan hız farkının belli bir dengede olması sağlanır. Kontrollü bir model olmasına rağmen randımanlı ve kontrollü bir sürüş imkânı sağlar. Tekerlerin dönme farkı önceden belirlendiği için bu sınırın dışına çıkılmaz. Aslında bu modele kontrollü bir model olarak da bakmak mümkündür.
Dinamik Torklu Diferansiyel Tipi
Dinamik torklu diferansiyel tipi arazi araçları, SUV araçlar ve 4x4 araçlar için verimli bir model olarak üretilmiştir. Her bir tekere ayrı bir tork gücü gönderen sistem araçların zor şartlarda güvenle yol almasına katkı sağlamıştır. Engebeli yollarda tekerlerin yollara dengeli şekilde basması sorun olur. Dinamik tork özellikli diferansiyel sayesinde araç sürüşü esnasında bir dengenin ortaya çıkması söz konusu olmuştur.
Kaynaklı Diferansiyel Nedir?
Arkadan itişli araçlarda kullanılan diferansiyel modellerinden biri kaynaklı diferansiyeldir. Tekerlere ulaşan gücün belli bir dengede olması için dişli kutuları sökülür. Daha sonrasında iki teker arasında bulunan noktanın kaynakla sabitlemesi sağlanır. Bu işlem tamamlandıktan sonra her iki tekere eşit ve dengeli güç ulaşımı sağlanır.