- Ana Sayfa >
- Zeplin Blog>
- Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır?
Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır?
Hidrojenli araba nedir veya hidrojenli arabalar nasıl çalışır gibi sorular son dönemlerde insanların çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Benzinli ve dizel araçlara ek olarak zamanla LPG yakıtlı araçlar ve elektrikli araçlar da hayatımıza girmiştir. Bir tür elektrikli araç sınıfında kabul gören hidrojenli arabalar otomotiv teknolojisinin alternatif aracı olarak karşımıza gelmiştir.
Hidrojen yakıt hücresi kullanarak elektrik üreten bu araçlar üretmiş olduğu elektriği yakıt olarak kullanır. Aracın çalışmasına bağlı olarak araçtan ortaya çıkan atıklar su buharı şeklinde kendini gösterir. Bu çeşit araçlar üzerinde ısrarla yapılan çalışmaların sebebi, araçların çevre dostu olmasıdır. Mükemmel bir emisyon değerine sahip olan araçlar doğanın korunmasına önemli derecede katkı sağlar.
Hidrojenli Araba Nedir?
Hidrojenli araba nedir ve bu aracın avantajı nelerdir gibi soruların cevaplanması gerekir. Aracın üzerine gitmek ve gelişim için çaba sarf etmek oldukça maliyetli olabilmektedir. Çevre dostu olarak tanımlanan bu tür araçlar için yapılan fedakârlığı anlamak gerekir.
FCEV yani Fuel Cell Electric Vehicle olarak bilinen bu teknoloji, dıştan bir kaynaktan elektrik almaz ve bunun yerine kendi iç bünyesinde elektrik üretir. Bu üretilen elektrik enerjisi aracın çalışmasını sağlar. Araçtan doğaya salınan atıklar ise her zaman istenen emisyon sınırları içinde yer alır. Hidrojenli araçlar elektrikli diğer araçlara göre çok daha çevreci ve sağlıklı bir tercih olarak kendini gösterir.
Hidrojenli Araba Nasıl Çalışır?
Hidrojenli araçlar nasıl çalışır sorusuna cevap verirken, bu sayede bu tip araçların faydalarını anlamak daha da kolaylaşır. Batarya içinde hem sıvı hem de gaz şeklinde depolanan hidrojen bu aracın çalışmasında güvenilir kaynak olarak karşımıza çıkar. Bu tür araçların gelişimi için önemli maliyetler göze alınmıştır. Araçtan salınan emisyon değerlerine bakıldığı zaman, bu çabanın ve bu masrafların çalışmaya değer olduğunu söyleyebiliriz.
Hidrojenli Araba ve Elektrikli Araba Farkı Nedir?
Elektrikli araçlar ve hidrojenli araçlar aynı sınıf içinde yer alır. Buna rağmen her iki model aracın birbirinden ayrıldığı noktalar vardır. Araç yakıt tedariki konusunda elektrikli araçların bazı sıkıntıları olduğu bilinmektedir. Hidrojenli araçlarda ise çabuk dolum şansına sahiptir. Aynı zamanda depo değişim avantajı ile hidrojenli araçların daha hızlı şekilde yola çıkma şansı vardır.
Hidrojenli Araba Fiyatları Nasıl?
Hidrojenli araba fiyatları bu konuda müşterileri çok yakından ilgilendiriyor. Genelde bu yakıt türü ile çalışan araçlar diğer elektrikli araçlara nazaran daha pahalı. Pek çok firma bu türden bir üretim altyapısı için gerekli tesis kurma konusunda cesur adımlar atamıyor. Toyota Mirai bu konuda tüm dünyaya örnek olacak adımlar atmış durumda. Menzili 1360 km olan bu araç ile daha konforlu ve ekonomik bir yolculuk mümkün hale gelmiş görünüyor. Bu tür bir aracın hem konfor hem de ekonomi avantajı ile diğer araçlara nazaran daha uygun bir tercih oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Hidrojen Yakıt Litre Fiyatı Ne Kadar?
Hidrojen yakıt litre fiyatı ne kadar sorusu bu araca ilgi duyanların edinmesi gereken önemli bir bilgidir. Önümüzdeki dönemde daha yaygın hale gelecek olan bu araçlar, özellikle uygun yakıt avantajı ile önde gelen tercih olmaya devam edecektir. Hidrojen yakıtla aracın yürüme maliyeti km mesafesine göre değerlendirilir. Bu tür araçlar 1 km mesafede 0.17 Euro yakmaktadır. Euro ile TL arasındaki değişkenliğe göre bu hesaplamanın güncel olarak yapılması gerekir. Günümüzde bu rakam 1 km mesafede 5.7 TL olarak hesaplanmaktadır. Diğer yakıt türlerine göre daha avantajlı ve ekonomik bir sonuçtan söz etmek mümkün olacaktır.
Türkiye'de Hidrojen Dolum İstasyonu Var Mı?
Ülkemizde ilk hidrojen yakıt dolum istasyonu 2012 yılında İstanbul’da kuruldu. Haliç’te Feshane Kültür Merkezi otoparkında kurulan bu yakıt istasyonu o günden beri kara ve deniz taşımacılığı için hizmet veriyor. Hidrojen yakıtla çalışan araçların avantajı anlaşıldıkça bu tür yatırımların artarak devam edeceğini söyleyebiliriz.
Hidrojenle çalışan araçların 1 kg yakıtla 2.000 km mesafe kat etmesi planlanmaktadır. Bu sebeple yakıttan tasarruf sağlanırken, aynı zamanda araçların çevreci bir yapıya kavuşması sağlanmaktadır. Araç kiralama konusunda karar vermeden önce aracın motor tipine ve yakıt şekline dikkat etmek gerekir. Elektrikle çalışan araçlar son dönemlerde bu sektörün hizmet sunumları arasında yer almaktadır.
Hidrojenli Araçların Dezavantajları Nelerdir?
Hidrojen araçların dezavantajları ne yazık ki günümüzde oldukça fazladır. Bu teknoloji aslında yeni sayılır. Hidrojen depolama çalışmaları yoğun şekilde devam ederken, henüz bu konuda çok verimli bir teknoloji ve imkâna ulaşılmış sayılmaz. Hidrojen depolama istasyonlarının sayısı oldukça azdır. Her şeye rağmen petrol alternatifi olarak bu tür araçların gelişime açık olduğunu söyleyebiliriz.