- Ana Sayfa >
- Zeplin Blog>
- Araba Segmenti Nedir?
Araba Segmenti Nedir?
Araba segmenti nedir sorusu tüm araç sahiplerinin aklında olan önemli bir sorudur. Aracın hangi segment özelliklerini taşıdığını bilmek aracını tanımak anlamına gelir. Araçların boyutu, hacmi, fiyatı ve performansı gibi birbirinden ayrılan özellikler araçların segment farklılıklarını oluşturur. Araç alırken insanlar bu segment bilgilerini değerlendirir ve ona göre alışveriş yapar.
Otomobillerde Segment Farkı Ne Anlama Gelir?
Araba segmenti nedir ve farklılıkları nelerdir sorusuna cevap olarak araçların farklı özellikleri gösterilebilir. Özellikle son yıllar içerisinde araçların segment farkı müşteriler için büyük önem arz ediyor. Kullanıcı taleplerinin değişik olması, ülkelerin trafik beklenti ve kurallarının farklı olması, araç segmentlerini daha önemli bir hale getiriyor. Kullanıma uygunluk fiyat ve performans bakımından değişkenler öne çıkarken, böylelikle otomobil segmentlerinin ne anlam taşıdığını anlamak çok daha kolay oluyor. Pek çok farklı segmente bölünmüş olan araçlar alıcılar için daha iyi ve aydınlatılmış şekilde sınıflandırılıyor.
Otomobil Segmentleri Nedir Ve Araç Segmenti Neye Göre Belirlenir?
Araba segmenti nedir dediğimizde öncelikli olarak bu soruya kapsamlı bir şekilde cevap vermek gerekir. Araçların birbirinden ayrılması, sınıflandırılması ve özelliklerinin anlaşılması alıcılar için büyük önem arz eder. Avrupa komisyonu bu konuda önemli bir sınıflandırma uygulamasını uygulamaya koymuştur. Kendi sınıfında bulunan araçlar ve diğer kategoride bulunan araçların kıyaslanabilmesi için segment farklılıkları oluşturulmuş durumdadır. Bu sayede araç alan ve kullanan insanların farklı segmentleri değerlendirmesi çok daha kolay olmuştur.
Otomobiller Neden Segmentlere Ayrılır?
Günümüz standartlarında otomotiv dünyasının pek çok önemli ürünü piyasaya kazandırılmış durumdadır. Her bir aracın kendine özgü yapısı kapasitesi ve özellikleri bulunur. Özellikle teknik özellik ayrımı yapmak ve kıyaslama konusunda avantaj sağlamak açısından, segment uygulaması devreye girmiştir. Fiyat, performans, boyut, hacim ve buna benzer özelliklerin ayrımını daha iyi yapabilmek için segment özellikleri devreye girmiştir.
Kaç Farklı Araç Segmenti Vardır?
Araba segmenti nedir ve sayısı kaçtır gibi sorular çok sık sorulmaktadır. Öncelikli olarak A'dan S’ye kadar 10 farklı segmentte araç olduğunu söylemek gerekir. Bu segment grupları araçların farklı özelliklerini belli bir başlık altında toplamaktadır. Motor hacmi performansı araç hacmi gücü ve boyut değişkenlikleri ile birlikte bu sınıflandırmalar araçların daha iyi ve anlaşılır bir grupta olmasına yardımcı olmaktadır. Araç piyasasında ayrımın sağlıklı şekilde yapılabilmesi için segment uygulaması devreye girmiş ve çözüm üretmiştir. Her bir aracın kendine özel olarak ortaya konan özellikleri belli bir sınıf içinde olmasına katkı sağlamıştır.
Araçlarda Segmentler Arası Farklılıklar Nelerdir?
Günümüz standartlarında pek çok araç farklı segmentlerde bulunup alıcıları ve kullanıcıları için önemli avantajlar sağlamaktadır. Araba segmenti nedir sorusuna cevap verirken, bu segmentlerin birbirinden farkını da çok iyi anlamak gerekir. Her zaman bahsedilen boyut, hacim ve teknik özelliklerin yanı sıra, motor performansı ve aracın işlevselliği bu konuda belirleyici olmak durumundadır. Uzmanların yapmış olduğu sınıflandırma sonucunda, araç alırken ya da satarken müşterilerin ne istediğini daha iyi bilmesi söz konusu olmaktadır. Aracın oluşturduğu maddi piyasa açısından segment farkları rakamsal olarak da ayrılmayı ve değer ölçümünü daha kolay hale getirmiştir. Alım satım ve kullanım esnasında bu bilgiler büyük önem taşır.
A Segmenti Araçlar
· Toyota Aygo
· Fiat 500
· Hyundai i10
· Kia Picanto
· Fiat Panda
· Citroën C1
· Audi A1
· Peugeot 107
· Opel Adam
· Chevrolet Spark
· Renault Twingo
· Hyundai Atos
· Smart Fortwo
· Suzuki Alto
B Segmenti Araçlar
· Kia Rio
· Skoda Fabia
· Seat Ibiza
· Peugeot 208
· Renault Clio
· Hyundai i20
· Dacia Sandero
· Opel Corsa
C Segmenti Araçlar
· BMW 1.18i
· Toyota Corolla
· Audi A3 Sportback
· Mercedes A180d AMG
· Honda Civic
· Opel Astra
· Ford Odak
· Renault Megane
D Segmenti Araçlar
· Opel Insignia
· Toyota Avensis
· Volkswagen Passat
· Ford Mondeo
· Mazda 6
· Citroën C5
· Nissan Primera
· Alfa Romeo 156
· Honda Accord
· Audi A4
E Segmenti Araçlar
· Lüks sedanlar
· Station wagonlar
· 4x4 SUV araçlar
· Audi A6
· BMW 5 Serisi
· Mercedes-Benz E Serisi
· Volvo S90
F Segmenti Araçlar
· Mercedes s serisi
· BMW 7 serisi
· Audi 8
G Segmenti Araçlar
· Spor modeller
· Coupe
· Cabrio
· Roadster
J Segmenti Araçlar
· Land Rover Discovery
· Toyota Land Cruiser
· Of-Road
· BMW X5
· SUV Araçlar
M Segmenti Araçlar
· Minivan modelleri
· Kargo kamyonetleri
· Çok amaçlı kullanılan araçlar
S Segmenti Araçlar
· İki ön koltuklu,
· İki kapılı,
· Üstün manevra özellikli,
· Yüksek beygir gücüne sahip,
· Yol tutuş kabiliyetleri yüksek olan spor arabalar.
5. Aracım Hangi Segment Nasıl Öğrenirim?
Araç sahipleri araç segment sınıflandırmasının araç kasa yapısı ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. Sedan, Hatchback, Station Wagon, Pickup, Crossover ve SUV araçlar aynı segment listesine dâhil olabildiği gibi farklı listeler içinde de yer alabiliyor. Listede yer alan aracın hacminin yanında kullanım amacı ve performansı da bu sınıflandırma konusunda önemli olabiliyor. Araç sahipleri aracı alırken, satarken ve hatta kullanırken aracın segment bilgilerine sahip olmalıdır.