Kurumsal Araç Kiralama Hizmeti | Zeplin Car

Araç Neden Çekişten Düşer?

Araçlar bazı sebeplerden dolayı çekiş gücünü kaybeder ve bu durum önemli bir konfor kaybına neden olur. Araçta kullanılan yakıttan tutun da birtakım arızalar veya bakımsızlık gibi durumlar araç performansını olumsuz etkiler. Genel olarak aracın çekişten düşme sebepleri şu şekildedir:
 

  1. Yol Koşulları ve Hava Durumu
  2. Lastik Durumu ve Hava Basıncı
  3. Motor Gücü ve Tork
  4. Sürücü Tarzı ve Sürüş Koşulları
  5. Elektronik Yardımcı Sistemlerin Etkisi

Bu tip temel sorunlar aracın çekiş gücünün düşmesine engel olur. Araç sorunlarında daima yetkili ve garantili bir servis ile çalışmak gerekir. Bu sayede aracı olumsuz etkileyen durumların önüne geçmek mümkün olur.
 

Burada maddeler halinde öne sürdüğümüz sebeplerin dışında, yine aracı olumsuz etkileyen sorunlar mevcuttur. Yakıt kalitesi, yağ kalitesi ve bakım çalışmalarının zamanına dikkat etmeme durumunda, araçların benzer sorunlar yaşaması söz konusu olur.


Araçlarda Çekiş Düşmesi


Araçlarda çekiş düşmesi aracın normalden yavaş ilerlemesine neden olur. Sürücü gaza yüklendiği halde araç buna tepki vermez ve araç bu esnada çok zorlanır. Aracın hız artırması beklenirken aracın hızı artmaz ve egzozdan daha koyu bir duman gelir. Bu tür bir sorunun ortaya çıkmasında birden çok faktör bulunur. Araç sahiplerinin bireysel olarak bu konuda çözüm yaratmaları oldukça zordur. Bunun yerine uzman bir servisin çözümlerine başvurmak gerekir. Bu sayede sorunları aşmak ve kalıcı çözümler üretmek daha kolay olur.
 

Aracın çekişten düşme sebepleri içinde üç farklı neden bulunur. Bu nedenler:

  • Araçtan kaynaklanan,
  • Araç dışı sebeplerden kaynaklanan,
  • Sürücüden kaynaklanan nedenlerdir.
     

Sorunların hızlıca çözüme kavuşması için, öncelikli olarak doğru tespit yapmak gerekir. Aracın sorunlarını daha doğru şekilde anlamak bu sorunların hızlıca çözüme kavuşmasına yardımcı olacaktır.


1. Yol Koşulları ve Hava Durumu


Aracın çekişten düşmesine neden olan sorunlar içerisinde öncelikli olarak hava durumu ve yol koşullarını değerlendirmemiz gerekir. Zorlu yol koşulları ve kış mevsiminin zorlu şartlarında araçlar ister istemez çekişten düşebilir. Buzlanma ve kaygan yol etkisinin yanı sıra yoğun yağışlı havalarda araç performansının oldukça olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.
 

Yola çıkmadan önce sürücülerin hava durumunu mutlaka gözden geçirmesi gerekir. Önceden alınacak tedbirler sayesinde aracın daha güvenli şekilde ulaşım imkânı bulunması söz konusu olacaktır. Burada alınan tedbirler aracın performansının olumsuz etkilenmesine karşı çözüm yaratacaktır. Sürücüler bu konuda dikkatli olduğu zaman, araç performansını daha iyi bir noktada görmek mümkün olacaktır.


2. Lastik Durumu ve Hava Basıncı


Her yolculuğa çıkmadan önce aracın lastik durumunu gözden geçirmek gerekir. Özellikle lastiklerdeki hava basıncı aracın düzenli şekilde ilerlemesi için büyük bir gerekliliktir. Hava basıncının çok yüksek olması veya aşırı düşmesi araç performansını çok olumsuz etkileyebilir.
 

Lastik kalitesi kadar lastik basıncının da büyük bir gereklilik olduğunu unutmamak büyük önem arz eder. Zamanında alınan tedbirler sayesinde araçların yol tutuşu konusunda önemli bir avantaj ortaya çıkar. Gerekli kontroller özellikle tüm yolculuklar öncesinde yapılmalıdır. Gözle yapılan kontroller dahi bu konuda fikir verecektir. Gerekli durumlarda ise lastik basıncını ölçmek için kullanılan teknolojiler hızlı bir şekilde sonuç verecektir. Yollara daha emniyetli ve güvenli çıkmak için lastiklerin her zaman düzenli şekilde kontrol edilmesi gerekir.


3. Motor Gücü ve Tork


Bir aracın performansını etkileyen en önemli koşulların başında araç motorunun gücü ve tork durumu gelir. Motor performansı yerinde olduğu zaman araç performansı yine buna uygun şekilde olumlu sonuç yaratır. Eğer motor yeterli tork ve devir konusunda sorun yaşıyorsa ister istemez bunun ulaşıma yansıması kaçınılmazdır. Gerekli bakım ve kontroller esnasında motor gözünden geçirilir ve değerlendirmeler yapılır.
 

Yolculuğa çıkmadan önce mevsimsel ve zamanında periyodik bakımlara dikkat etmek gerekir. Düzenli bakım ve kontroller sayesinde aracın motor performansı her zaman istenen seviyede olacaktır. Zamanında bakımı yapılmayan araçlar ise büyük risk altındadır. Özellikle de yolda kalma riski önemli bir konfor kaybı olarak dikkat çekecektir. Düzenli motor bakımı, motorun yağ ve filtre değişimi gibi çalışmalar, aracın performansını her zaman olumlu yansıyacaktır.


4. Sürücü Tarzı ve Sürüş Koşulları


Araçların çekişten düşmesine sebep olarak önemli etkenlerden biri de sürücülerin kendi tarzı ve farklı sürüş koşullarıdır. Aracı fazla yıpratmadan doğru devirde kullanmak elbette her zaman araç için ve sürücü için büyük avantajlar ortaya koyar. Aracın hor kullanan sürücüler ise ister istemez çoğu zaman motoru aşırı derecede zorlayabilir. Araçlarda çekiş düşmesine neden olabilecek kullanım tarzları, sürücülerin tercihleri ile ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda daha bilinçli şekilde aracı kullanmak ve gerekli adımları buna göre atmak büyük önem arz eder.
 

Araca çok yüklenildiği zaman motorun boğulması motor kesilmesi ve benzer sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tip sorunların her biri araçlarda çekiş düşmesinin temel nedenleri arasında görülebilir. Böylesine önemli bir sorunla karşılaşmamak adına, aracı kullanırken dikkatli olmak önemli bir çözüm üretecektir.


5. Elektronik Yardımcı Sistemlerin Etkisi


Günümüz standartlarında araçlar çok gelişmiş ve elektronik sistemler bu konuda gelişimin öncüsü olmuştur. Çip ve sensörlerin yanı sıra, tüm altyapı ve sistemler, gelişen otomotiv teknolojisi olarak ortaya çıkmıştır. Araçlarda elektronik sistemlerde ortaya çıkan arıza ve sorunlar araçta çekiş gücünün düşmesine neden olabilir. Gerekli kontroller uzman bir servis tarafından yapılmalıdır. Motor kontrol ünitesi başta olmak üzere elektronik altyapıyı gözden geçirmek, sorunların çözümüne daha büyük katkı sağlayacaktır. Uzman bir servis ve deneyimli ekipler, bu konuda ürettiği çözümlerle beraber sorunların giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

 

Araçlarda Çekiş Düşmesi


Çekiş Düşmesini Önleme Yolları


Aracın performansını arttırmak ve özellikle de çekiş düşmesini önlemek için sürücülere çok önemli görevler düşmektedir. Öncelikli olarak aracın gereksinimleri belirlendikten sonra bu ihtiyaçların uzman bir servis tarafından karşılanması gerekir. Araç sürücüleri kendi üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bununla birlikte iyi bir servis tercihi ve uzman kadro bu tür sorunların tespitine ve giderilmesine büyük destek verecektir. Aracını korumak onun değerini muhafaza etmek isteyenler, daima servis tercihi konusunda dikkatli olmalıdır. Burada elde edilen avantajlar aracın performansına çok önemli katkı sağlayacaktır.