Kurumsal Araç Kiralama Hizmeti | Zeplin Car

EBS (Elektronik Fren Sistemi) Hakkında Ne Bilmeli?

EBS (Elektronik Fren Sistemi) otomotiv sektörünün önemli gelişmelerinden biridir. Ani duruş imkânı sağlayan bu sistem, araçların daha güvenli bir şekilde fren yapmasına katkı sağlar. Önceki kıllarda klasik fren sistemi kullanılırken, fren pedalına basılır ve bunun etkisi ile balatalar diskleri sıkıştırırdı. Hidrolik gücü ile çalışan bu sistemin yarattığı defolar zaman içinde yapılan çalışmalarla ortadan kaldırılmıştır. Günümüzde araç güvenlik sistemi olarak karşımıza çıkan bu teknolojiler, araçların sağlıklı şekilde ulaşım imkânından yararlanmasına katkılar sağlamıştır.
 

Araçlar trafikte iken kayan ve kontrolden çıkan tekerin EBS ile durması sağlanır. Araçtaki tüm tekerlere entegre olan sistem sayesinde aracın kayması önlenir ve güvenli bir şekilde durması sağlanır. CFC yani güç bağlama sistemi ile entegre olan EBS, kaymaları önler ve aracın en riskli durumlarda güvenle durmasına yardımcı olur. Çekici ve römork bağlantılarının yapılması ile bu sistem tüm tekerlerde dengeli bir duruş imkânı yaratır.

 

Elektronik Fren Sistemi (EBS) Nasıl Çalışır?


Elektronik fren sistemi (EBS) nasıl çalışır sorusuna cevap verirken, bu tür teknolojilerin oto elektronik beyne bağlı olarak çalıştığını bilmek gerekir. Frenler bir araç için en hayati önem taşıyan sistemlerin başında gelir. Frene basıldığı zaman aracın duracağından emin olmak gerekir. Araç kullanımı esnasında kontrolün her zaman sürücüde olması için, EBS gibi sistemler geliştirilmiştir. Kayma ve fren esnasında tekerin durmaması durumunda, bu sistem otomatik olarak güvenlik çözümü yaratır. Kayan ya da durmayan tekerin durması sağlanır. Böylece aracın çok önemli bir kaza riskinden kurtulması sağlanır.


Oto elektroniğinin temelinde kontrol üniteleri merkez bir görev üstlenir. Çip ve sensörlerden gelen veriler bu ünite tarafından işlenir ve otomatik sistemler hemen harekete geçer. EBS sistemi de bu şekilde çalışan bir güvenlik sistemidir. Tüm tekerler güven ve kontrol altında tutulur. Böylece aracın en zorlu koşullarda durması kolaylaşır.

 

EBS'nin Sağladığı Avantajlar


EBS'nin sağladığı avantajlar içinde en önemli olanı aracın ani duruş yapabilmesidir. Eğer yüklü bir araçtan söz ediliyorsa güç dengesi bu sistem sayesinde tekerlere dengeli bir şekilde iletilir. EBS, ESP, ABS, ASR gibi fren sistemleri birbiri ile entegre olup aracın daha güvenli olmasına katkı sağlayabilir. Araç hızına, yük dengesine ve yolun yapısına göre bu teknolojiler devreye girer ve araç için güvenli bir duruş imkânı yaratır. Pedala her basıldığında tüm tekerlerde aracın dengeli bir duruş imkânı ortaya çıkar.


Elektronik temelli programlar sayesinde her teker için en hassas ayarlamalar söz konusu olur. Tekerlere dengeli şekilde verilen güç sayesinde aracın duruşu da dengeli olur. Ayarsız fren sebebiyle araçlar yoldan çıkabilir, takla atabilir ve diğer bir araca çarpabilir. Farklı bir nesneye çarpmayı önleyen bu teknolojiler sayesinde, araçların daha güvenilir olduğunu söylemek mümkün olur.

 

EBS Arızası ve Bakımı


EBS arızası ve bakımı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Araç periyodik bakım süreçlerinde en önemli konu başlıklarından biri fren inovasyonlarının gözden geçirilmesidir. Bu esnada hem elektronik olarak hem de mekanik olarak EN-BS sisteminin gözden geçirme işlemi yapılır. Arızalı parçaların tespiti ile tamir ve değişim çözümü uygulanır. Eğer elektronik kontrol ünitesinde bir sorun tespit edilirse, uzman oto elektronikçiler devreye girer ve çözüm üretir.


Elektronik sistem bakımı konusunda hizmet talep etmek adına, kaliteli markanın güçlü servis ağına başvurmak gerekir. Söz konusu EBS gibi bir teknoloji olduğunda servisin ekip ve ekipman kalitesinin yeterli olması gerekir. İyi bir bakımla beraber sorunlar tespit edilir ve doğru yöntemler kullanılarak çözüme gidilir. Düzenli olarak yapılacak olan bakımlar bu modern sistemlerin ömrünü uzatacaktır. Arıza giderme ve kontrol sayesinde fren verimliliği en iyi noktada olacaktır.

 

Her Araçta EBS Bulunuyor mu?


EBS fren sistemi daha çok yeni nesil olarak sınıflanan araçlarda bulunan bir fren sistemidir. Otomobiller, ağır vasıtalar ve ticari araçlarda kullanılan bu teknoloji araç sahiplerine güven veren bir sistem olarak karşımıza gelmektedir. Orta ve üst segment sınıf araçlarda bu güvenilir sistem bulunmaktadır. EBS arızaları ortaya çıktığında, bu sorunlara karşı çözüm oluşturan servisleri tercih etmek gerekir ve bu konuda teknolojisi yüksek servisler isteğe cevap verir. Yeni nesil teknoloji sınıfına giren bu fren sistemi, yoğun inovasyon çalışmalarının bir karşılığı olarak hayatımıza girmiştir. Frenleri daha güvenli hakle getiren bu teknoloji her türlü zorlu yol şartlarında araçlara güven katkısı yapmıştır.


EBS fren sistemi, insanların sağlığı için yapılmış bir yatırım gibidir. Daha çok güven veren bu sistem araç frenlerinin verimliliğini artırmaktadır. Buna bağlı olarak aracın durması kolaylaşır. Böylece kaza riskini düşürme şansı ortaya çıkar. Gelişmiş fren inovasyonları oto elektroniği ile entegre bir yapıya sahiptir. Elektronik sistemi gelişmemiş eski, model araçlarda bu tür teknolojileri görmek mümkün değildir. Pek çok sebebe bağlı olarak yeni nesil araçların avantajlı ve güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.