- Ana Sayfa >
- Zeplin Blog>
- Plakanın Kaybolması Durumunda Yapılması Gerekenler – 2024
Plakanın Kaybolması Durumunda Yapılması Gerekenler – 2024
Plakanın kaybolması durumunda yapılması gerekenler 2024 yılında güncellenmiştir. Bu süreçte araç sahiplerine önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Plakanın kaybolmasına bağlı olarak araç sahiplerinin üzerine düşen görev ve sorumluluklar vardır. Plakanın kaybolma sürecinde:
· Durumu hemen fark etmek ve not almak,
· Trafik şube müdürlüğüne başvurmak,
· Diğer plaka ile plaka bastırma talebinde bulunmak,
· Noter başvurusu yapmak,
· Sigorta ve diğer resmi kurumlara bildirimde bulunmak,
· Ruhsat yenilemesi yapmak ve buna bağlı olarak ruhsat ödemesi yapmak, gerekir.
Gerekli işlemler yapıldıktan sonra yeni plaka alınır ve araçların takip eden süreçte trafiğe güvenle çıkması söz konusu olur. 2024 yılı için bu gereklilikler söz konusudur. Plakanın kaybolmasına bağlı olarak yapılacakların araştırmasında güncel yıl bilgisine göre gereklilikleri takip etmek gerekir.
Plaka Kaybında İzlenecek Yollar ve Alınacak Önlem
Plaka kaybında izlenecek yollar ve alınacak önlem tüm araçlar için aynıdır. Bu konuda internet üzerinden bilgi alınabilir ya da en yakın trafik şube müdürlüğünden gerekli bilgiler alınır. Genelde bu bilgiler bir liste şeklindedir. Bu listeye eksiksiz olarak bakmak ve gerekenleri zamanında tamamlamak, sürecin hızlanmasına yardımcı olacaktır.
Plakalar araçların ön ve arka kısmına monte edilir. Ara sıra plakanın sağlam olup olmadığını kontrol etmek, plaka düşmeden önce alınacak önemli bir tedbirdir. Bu tedbirin alınmasına bağlı olarak pek çok işlem zincirini takip etmeden çözüm oluşturmak mümkün olur. Aracın yoğun kullanımına bağlı olarak plakaların gevşeme ihtimali vardır. Eğer bir kaza anında plaka kaybolmuşsa çevrede yapılacak araştırma ile plakanın bulunması gerekir. Plaka bulunamadığı zaman sıralı olarak yapılması gereken işlemlerin uygulanması kaçınılmaz olur.
Durumu Hemen Fark Etmek ve Not Almak
Plakalar araçların kimliği gibidir. Plakanın düşmesi ya da çalınması durumunda hemen durup gerekli bilgileri not almak gerekir. Bu alınan notlar tekrar plaka çıkarma sürecinde gerekli olacaktır. Bazı plaka kayıpları araç seyir halindeyken olabilir. Plakanın düştüğü anlaşılırsa tekrardan dönüp yolları kontrol etmek bir çözüm olabilir. Eğer araç durduğu halde plaka sökülmüş ve çalınmış ise o zaman trafik şubesine başvurmak ve işlemleri tekrarlamak gerekli olacaktır.
Trafik Şube Müdürlüğüne Başvurmak
Plaka kaybında yapılması gerekenler küçük bir liste şeklindedir. Plakası kaybolan araç sahiplerinin tamamı bu listede bulunan gereklilikleri sağlamalıdır. Bu maddeler içinde en önemli olanı ise trafik şube müdürlüğüne başvurmak olarak karşımıza çıkar. İlgili resmi kuruma yapılan başvuru sayesinde işlemlerin de resmileşmesi söz konusu olacaktır.
Noter Başvurusu
Herhangi bir işlemin resmiyet kazanması için noter hizmetlerinden istifade edilir. Plaka kaybolması durumunda tutanaklara ihtiyaç vardır. Noter tarafından oluşan belgelerin her yerde ve her kurumda geçerliliği vardır. Yapılması gereken işlemlerden birisi olan noter başvurusu ile plakası kaybolan sürücülerin mesafe kat etmesi söz konusu olur.
Plaka Nasıl Sabitlenir?
Plaka nasıl sabitlenir şeklinde sorulan bir soruya verilecek en iyi cevap çift taraflı yapışkan bantlardır. Günümüzde yapıştırıcı teknolojisi oldukça gelişmiştir. Vida ve benzer montaj imkânlarının olmadığı durumlarda çift taraflı yapışkan bantlar kullanılır. Klasik vida kullanımı ise güvenilir montaj yöntemleri arasında yer alır.
Sigorta ve Diğer Resmi Kurumlara Bildirimde Bulunmak
Plaka kaybında başta sigorta şirketi olmak üzere notere ve trafik şube müdürlüğüne başvurmak gerekir. Plakanın kayboluş şekline göre masrafların sigorta şirketi tarafından karşılanması mümkün olabilir. Bu sürecin sorunsuz işlemesi ve gerekli başvuruların zamanında yapılması önem arz eder.
Kayıp Plaka Çıkarma Maliyeti Nedir?
Kayıp plaka çıkarma maliyeti nedir diyorsanız 2024 yılında bir araç için bunun miktarı 1,489.35 TL’dir. Türkiye Otomobilciler Ve Şoförler Derneğine bağlı olan odalar bu ihtiyacın karşılanması konusunda araç sahiplerine yardımcı olur. Bu odalarda tek bir plakanın maliyeti 195 TL’dir. Yapılması gerekenler belli bir sıra ile takip edilirken, talep edilen ücretler ödenir ve yeni plaka alım süreci tamamlanır.
Plaka Yenileme Süreci
Plaka yenileme süreci ilk olarak gerekli evrakların toplanması ile başlar. Notere başvuru yapılır ve plaka yenileme talebi iletilir. Alınan belgelerle Şoförler Odasına gidilir ve plaka yenilenir. Burada belgelerin yanında noter ücreti ve plaka basım ücreti gibi maliyetler araç sahibi tarafından karşılanır.
Hangi Durumlarda Araç Plakası Değiştirilemiyor?
Hangi durumlarda araç plakası değiştirilemiyor konusunu merak ediyorsanız, burada karşınıza iki farklı engel çıkabilir. İlk olarak aracın muayene sürecinden geçmiş olması gerekir. Eğer araç muayenesi yapılmamışsa plaka değişimi işlemini yapamazsınız. Bir diğer şekilde aracın geriye dönük borcu olmaması gerekir. Borçsuz araçlar plaka değişim işlemi yaparken vergi borcu bulunan araçların plaka değişimi yapması mümkün olmaz.
Plakasız ya da Tek Plakalı Trafiğe Çıkılıyor mu?
Plakasız araç trafiğe çıkamaz. Plakasız ya da tek plaka ile yola çıkan araçlara cezai işlem uygulanır. Plakaların net bir şekilde görünür olması gerekir. Araç tescil plakası doğru yere takılana kadar aracın trafikten men edilmesi söz konusu olur.