- Ana Sayfa >
- Zeplin Blog>
- Şaft Tüneli Nedir?
Şaft Tüneli Nedir?
Şaft tüneli kara taşıtlarında bulunur ve motorun ürettiği hareket gücünü arka tekerlere ulaştıran şaftı korur. Araçlarda uyumlu şekilde çalışan pek çok mekanik sistem bulunur.
Bu sistemlerin düzenli şekilde çalışması sayesinde motorun dönme gücü tekerlere ulaştırılır. Bu sayede araç çalışır ve ulaşım imkânından istifade eder.
Araçta bulunan pek çok parça ve sistemin düzenli olarak çalışması ve belli aralıklarla bakım sürecine tabi tutulması gerekir. Ancak bu şekilde aracın performansı istenen seviyeye gelir ve güvenli ulaşım imkânı ortaya çıkar. Motordan ortaya çıkan dönme kuvveti tekerlere ulaşana kadar pek çok parça ve dişli bu konuda görev üstlenir. Şaft tüneli burada koruyucu ve güvenilir bir sistem olarak dikkat çeker. Özellikle şaftın arka tekerlere güç iletimi için çalıştığı esnada, bu tünel koruma avantajı sağlar. Böylelikle sistemin devamlılığı da sağlanmış olur.
Saf Tüneli Ne İşe Yarar?
Şaft tüneli aracın altında bulunur ve çoğunlukla arka tekerlere güç ileten bir sistemi koruma görevi üstlenir. Şaftı koruyan bir gövdenin önemli parçası, kaliteli ve sağlıklı malzemeden üretilmiştir. Dirençli yapısı ile dikkat çeken malzeme ve ham madde sayesinde, şaft tünelinin üretilmesi söz konusu olmuştur. Daha çok arkadan çekişli araçlarda veya dört tekerden çekişli araçlarda bu sistem çok daha verimli ve güvenilir bir şekilde kullanılır.
Araçlarda dönme gücünü aktarmayı en iyi şartlarda yapabilmek açısından bu gelişmiş teknolojiye ihtiyaç duyulur. Oldukça sağlam olmanın yanı sıra kullanıma bağlı olarak bu tip parçaların deformasyonu söz konusu olabilir. Düzenli olarak yapılan periyodik bakımlarda parçalar gözden geçirilir ve sorunlar hızlı bir şekilde tespit edilir.
Önden Çekişli Araçlarda Neden Şaft Tüneli Var?
Şaft tüneli arkadan çekişli araçlarda olduğu gibi önden çekişli araçlarda da bulunur. Özellikle kasanın yan taraftan alabileceği darbeler düşünülmüş ve böylelikle buna uygun şekilde tedbirler alınmıştır. Önden tekerleğe güç ulaştırma görevi üstlenen bu sistem aynı zamanda koruyucu yapıdadır ve güvenilir mekanik sistemler arasında bulunur. Her bir aracın performansını en iyi noktaya çıkarmak için bu tür mekanik sistemler kullanılır.
Araçlarda bulunan mekanik sistemlerin bazen birden fazla görevi bulunur. Aracın çalışmasını ve dönme gücü aktarımını sağlayan şaft tüneli, aynı zamanda koruma özelliği ile de çözüm üreten bir parça olarak dikkat çeker. Darbe, kaza, deformasyon ve metal yorgunluğuna bağlı olarak parçanın işlevsiz hale gelmesi söz konusu olabilir.
Şaft Tünelinin Avantajları Ve Dezavantajları
Şaft tünelinin avantajları içerisinde ilk olarak koruma ve güvende tutma önemli bir yer tutar. Manevra kabiliyetinin artışı, aracın hareketindeki yüksek verimlilik, elbette burada bir takım avantajlar olarak kendini göstermektedir. Dezavantaj olarak bize sadece çok yoğun çalıştığında araçta bulunanları rahatsız eden bir titreşimden söz etmek mümkün olur. Yine de bunun çok fazla sorun yaratmadığını söyleyebiliriz. Her araç için gerekli olan nitelikli mekanik parçalar çalışır durumda ve güvenilir olmalıdır. Böylelikle yolculukların daha emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi söz konusu olur.
Şaft tüneli bir aracın sağlıklı, düzenli ve sürekli çalışmasına önemli katkı sağlar. Şaftın korunmasına bağlı olarak motorda üretilen gücün tekerlere aktarılması sağlanır. Metal ve mekanik sistemlerin uyumlu şekilde çalışması bir aracın düzenli hareketine destek sağlar. Böylece tüm araçların güvenli parça ve sistemlerle desteklenmesi söz konusu olur. Şaft tüneli tam da bu tanıma uyan önemli bir parça olarak kendini gösterir. Güç kaybı olmadan dönme gücünün tekerlere işletilmesi gerekir. Şaft ve şaft tüneli bu konuda önemli bir görevi yerine getirir.